به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، در تاريخ ازدواج علي (ع) و حضرت زهرا (س) اختلاف است و کسي که قديميترين تاريخ را نقل کرده، يعقوبي ميباشد که نوشته است: رسولالله دو ماه پس از ورود به مدينه حضرت زهرا (س) را به تزويج حضرت علي (ع) در آورد؛ اين در حالي بود که گروهي از مهاجرين وي را از رسولالله (ص) خواستگاري کرده بودند و هنگامي که رسول خدا (ص) وي را به حضرت علي (ع) تزويج کرد، گِله کردند و آن حضرت فرمودند: "من فاطمه را به علي تزويج نکردم، بلکه خدا او را به علي تزويج کرد".
از ابتداي خلقت علي(ع) و فاطمه(س) براي هم آفريده شدند
در روز اول آخرين ماه قمري حضرت علي بن ابيطالب عليه السلام، پيشواي پارسايان با حضرت فاطمه بنت محمد(ص)، برترين بانوي جهان پيمان عشق بست و خدا، والاترين فرستاده خويش را بر اين پيمان گواه گرفت. برکت اين ازدواج، عمري به گستردگي آفتاب دارد؛ هم چنان که ياد و نام آن در تاريخ براي هميشه ماندگار شد که امروز نيز جهان از پرتو انوار رحمت و عنايت تنها باقيمانده از دامان حضرت زهرا(س) زندگي ميکنند.
کمالات بي شمار برترين بانو
فاطمه عليهاالسلام به ? سالگي رسيده بود. رشد جسماني مناسب آن حضرت و رشد و کمال عقلي بانوي فضيلتها، سبب شده بود که با وجود کمي سن، گوي سبقت از همه بربايد و يکه تاز ميدان فضيلتها گردد. ايمان والا، پارسايي بي نظير، آگاهي، ذهن سرشار و هوش فراوان و نيز بهره مندي از زيبايي، وي را از همه دختران ديگر ممتاز ساخته بود. توجه و مهرورزي بي پايان رسول خدا(ص) نيز بر امتيازات ايشان افزوده بود. کمالات بي شمار فاطمه عليهاالسلام، دختر محمد(ص) آخرين فرستاده خدا باعث شد تا سرشناسان شهر، به رسم ديرين عرب او را از پيامبر خواستگاري کنند.
علي(ع) خواستگار دختر رسول خدا(ص) در خانه پيامبر
هنگامي که حضرت علي عليه السلام براي خواستگاري فاطمه عليهاالسلام رفت، پيامبر در خانه ام سلمه بود. علي عليه السلام در زد. ام سلمه پرسيد: کيست؟ قبل از پاسخ خواستگار، پيامبر دستور داد: «در را باز کن و بگو داخل شود. کسي پشت در است که محبوب خدا و رسول است». علي عليه السلام وارد شد، سلام کرد و در حضور رسول خدا صلي الله عليه و آله نشست. چشمان خود را بر زمين دوخت. شرم از پيامبر صلي الله عليه و آله مانع گفتن خواستهاش ميشد. پيامبر صلي الله عليه و آله که خود علي عليه السلام را بزرگ کرده و از روحيات او باخبر است، سکوت را شکست و فرمود: «ميبينم براي حاجتي اينجا آمدهاي. خواستهات را بر زبان آور و آنچه در دل داري بازگو که خواستهات پيش من پذيرفته است».
جريان خواستگاري چگونه اتفاق افتاد؟
علي عليه السلام که براي خواستگاري دختر پيامبر به خانه ايشان رفته بود، با سخناني شيرين خواستهاش را چنين بازگو کرد: «پدر و مادرم فداي شما، وقتي خردسال بودم مرا از عمويتان ابوطالب و فاطمه بنت اسد گرفتيد. با غذاي خود و به اخلاق و منش خود بزرگم کرديد. نيکي و دل سوزي شما درباره من از پدر و مادرم بيشتر و بهتر بود. تربيت و هدايتم به دست شما بوده و شما اي رسول خدا به خدا سوگند ذخيره دنيا و آخرتم ميباشيد. اي رسول خدا! اکنون که بزرگ شدهام، دوست دارم خانه و همسري داشته باشم تا در سايه انس با او، آرامش يابم. آمدهام تا دخترتان فاطمه را از شما خواستگاري کنم. آيا مرا ميپذيريد؟» چهره پيامبر چون گل شکفته شد. گويا انتظار اين لحظه را ميکشيد. خوشحال شد، ولي جواب قطعي را برعهده فاطمه عليهاالسلام گذاشت. پيامبر ماجراي خواستگاري پسر عموي خويش،علي را براي دخترش بازگو کرد و فرمود: «دختر عزيزم! تو علي را خوب ميشناسي و به سابقه ايمان و خويشاوندي و فضيلت و پارسايي او آگاهي داري. من هميشه آرزو داشتم تو را خوشبخت کنم و به عقد کسي درآورم که بهترين مرد روي زمين است. آيا راضي هستي همسر علي باشي؟» فضاي اتاق لحظاتي غرق در سکوت بود؛ سکوت از سر حيا. فاطمه ساکت ماند و چيزي نگفت. نغمه تکبير پيامبر بلند شد: «اللّه اکبر! فاطمه راضي است. سکوت او نشانه رضايت اوست». واکنش فاطمه عليهاالسلام در برابر خواستگاران قبلي، برگرداندن چهره و اظهار ناراحتي بود، اما اين بار با سکوت خود صد سخن گفت و روي خود را هم بر نگرداند. آن حضرت نزد علي(ع) که در انتظار پاسخ بود برگشت و رضايت فاطمه(س) را خبر داد.
مراسم ساده اما زيباي خطبه عقد
براي اجراي خطبه عقد،علي عليه السلام به دستور پيامبر به مسجد رفت. همچنين پيامبر(ص) به بلال دستور داد که مهاجر و انصار را در مسجد گرد آورد. پس از مدت کوتاهي همگي در مسجد جمع شدند. پيامبر بر منبر مسجد نشست و در حضور شاهدان، خطبه عقد برترين بانوي اسلام را در مسجد مدينه جاري فرمود. سپس براي عروس و داماد دست به دعا برداشت و فرمود: خداوند براي شما مبارک گرداند و اجتماعتان را پاينده بدارد.
مهريه زهرا(س) الگويي براي پيوندهاي امروزي
پيامبر گرامي اسلام (ص) ازدواج دخترش را به سادهترين و راحتترين شيوه انجام داد تا براي همه جواناني که در آستانه زندگي مشترک هستند، سرمشق نيکويي باقي بماند. مهريه ??? درهمي براي فاطمه عليهاالسلام مهتر زنان نيز، به همين هدف صورت گرفت. در روايات، افزون بر اين مهريه که جنبه مادي و مالي دارد، مهريههاي معنوي ديگري نيز براي آن بانوي بزرگ گفته شده است. در روايتي ميخوانيم که حضرت زهرا عليهاالسلام از پدر تقاضا کرد که آن حضرت از خدا بخواهند تا مهريهاش را شفاعت از مسلمانان گناهکار قرار دهد. اين خواسته حضرت مستجاب شد و فاطمه عليهاالسلام شفيع و واسطه بخشش گناهکاران قرار گرفت.
درسهايي از ازدواج حضرت زهرا (س) و حضرت علي (ع) براي خانوادهها
نگاهي به نحوه آشنايي، خواستگاري، ازدواج، مهريه و مراسمات مربوط به پيوند انسانهاي بزرگ و معصوم بسيار مهمتر از خود آن اتفاق است. يکي از اين پيوندها، ازدواج حضرت زهرا(س) و حضرت علي(ع) به عنوان برترين بانوان و مردان عالم هستند و يادآوري اين مناسبت در هرسال در واقع تذکر و يادآوري الگوها و معيارهايي است که در زندگي آنان براي ما به ويژه براي نسل جوان است.
در جريان ازدواج آن دو بزرگوار که به فرموده حضرت رسول(ص) خداوند فاطمه را به ازدواج علي در آورد نکات بسيار مهم آموزشي و الگويي وجود دارد که از آن جمله ميتوان به؛ کفو و همتا بودن، خواستگاري بدون واسطه، قناعت، دوري از اشرافي گري و تجملات، سخت نگرفتن بر همديگر، ملاک قراردادن معيارها و خصوصيات معنوي و ديني و اخلاقي، مهريه پايين، بنا کردن زندگي بر پايه محبت و عشق واقعي از روي شناخت، حجب و حيا و... اشاره کرد. به اين خاطر است که يک پيوند با اين ويژگيها پيوند آسماني لقب ميگيرد که رضايت خدا و رسول خدا(ص) در آن وجود دارد.
برخي منابع:
- زندگاني فاطمه زهرا عليهاالسلام تأليف محمد قاسمپور با مقدمه آيتالله مرعشي نجفي ص??.
- زندگاني حضرت فاطمه عليهماالسلام و دختران آن حضرت مولف سيدهاشم رسولي محلاتي ص??.
- يوسفي غروي، محمد هادي؛ تاريخ تحقيقي اسلام، ج ?، ص ???.